Applegarth Road, Hammersmith, London

Our client’s initial brief was to improve the internal flow of their four storey Victorian house. A key factor to consider was that the family spend the majority of their time on the semi-submerged lower ground floor in the kitchen, dining and study areas which motivated our client to consider improved rear access to the house for visitors. In addition, the family wanted to open up the back of the house and lower ground floor with the aim to create a welcoming, generous and fluid space – with a considered and contemporary new extension elevation that would respond to the interiors whilst connecting to the garden. We proposed to remove the collection of small rooms on lower ground floor and disruptive structural elements. A generous, well lit, new dining and library area would link through to a new, open kitchen and living area beyond. We accentuated the new rear entrance with an oak framed door, sat against minimally and dark aluminium framed, glazed bi-fold doors. The two openings in the new elevation relating to the spaces inside, were to be punched through a full depth, matching Flemish bond brickwork wall. The project was completed in September 2015, and the family now thoroughly enjoy the interaction of the connecting spaces. The use of a small but considered palette of materials, the thermally improved envelope and how the new rear harmonises with the rest of the house and garden are integral to the project’s success. For the externals we chose a stock brick that matched the darker colour tones of the existing London stock brickwork to complement the house harmoniously, though subtly distinguishable. The oak framed entrance door and box window with a solid openable vent panel create a natural colour contrast to the new brickwork. The built-in interiors are integrated to complement each space whilst in use by the family.

Location: Hammersmith, London
Time frame: Oct. 2014 – Sept. 2015
Status: Complete