Englefield Road, Hackney, London

This project is located in a conservation area in the heart of De Beauvoir Town, N1, London. The clients intention was to completely overhaul the existing three-storey Victorian terrace house, and add a contemporary extension to the rear on lower ground floor. An additional bed and bathroom were to be added on lower ground floor, and the adjacent kitchen and living area to be opened up to the garden. Large panes of glass in the main elevation of the extension and a continuous light slot at roof level between the extension and the existing house throw light deep into the spaces beyond. An oversized pivot door in the extension creates a generous link to the rear garden. As part of the internal alteration works, a new feature stair leading up from lower ground floor to ground floor was designed, which is hung from the ceiling and hovers over the ground at its base. Construction commenced in May 2014.

Location: Hackney, London
Time frame: End of 2013 – Dec. 2014
Status: Complete